Transport zmarłych na całym świecie z firmą OPUS.waw.pl. Mamy doświadczenie w międzynarodowym transporcie zwłok.
A A A

ZIEMNIAKI ZAPIEKANE Z ZIOŁAMI

Przygotowanie: 25 min. Zapiekanie: ok. 1,5 godz. 1,5 kg ziemniaków, czosnek, listek laurowy łyżeczka tymianku, łyżka zielonej pietruszki 4 łyżki smalcu gęsiego, sól, pieprz Obrane ziemniaki pokrajać na cienkie plasterki, przepłukać zimn wodą, odcedzić. Naczynie do zapiekania wysmarować łyżką smalcu gęsiego, włożyć 1/3 ziemniaków, lekko posolić, popieprzyć i posy pać połową ziół (pokruszony listek laurowy i tymianek razem wy mieszane) oraz delikatnie przyprawić czosnkiem (zioła nie powinn dominować zapachem, jedynie podnosić smak dania). Znowu poło żyć warstwę ziemniaków, posypać ziołami i doprawić, przykryć resztą ziemniaków, lekko posypując solą, pieprzem i przyprawami. Doda tłuszcz gęsi i wiać tyle wody, aby pokryła ziemniaki. Zagotować i p zagotowaniu trzymać na małym ogniu, aż wyparuje woda i zosłani tylko tłuszcz. Wstawić wtedy do piekarnika o temperaturze 220°C aby dokończyć gotowania i zarumienić. W tym momencie możn zmniejszyć temperaturę piekarnika do 160"C na jeszcze ok. 20 min Taką zapiekankę podaje się najczęściej do mięs pieczonych lub smażonych.