Transport zmarłych na całym świecie z firmą OPUS.waw.pl. Mamy doświadczenie w międzynarodowym transporcie zwłok.
A A A

ZIEMNIAKI ZAPIEKANE Z SARDELAMI (anchois lub siedź korzenny]

Przygotowanie: ok. 30 min. Zapiekanie: ok. 1 godz. 1,5 kg ziemniaków, 2 śledzie (lub puszka an­chois], 3 łyżki tarte] bułki, 150 g masła, 2 ce­bule, 1 szklanka śmietany, 2 żółtka, pieprz, ziele angielskie Obrane ziemniaki pokrajać w małą kostkę lub w plasterki. Śledzie — uprzednio wymoczone — oczyścić ze skóry i ości, bardzo drobno posiekać i wymieszać z posiekaną cebulą przesmażoną na maśle, ale nie zrumienioną. W naczyniu do zapiekania wysmarowanym masłem układać warstwami ziemniaki i śledzie lub anchois, posypać pieprzem, zielem angielskim i bułką tartą. Ostatnią warstwę ziemniaków posy­pać tartą bułką, polać stopionym masłem ze zrumienioną cebulą, zalać całość śmietaną wymieszaną przedtem z żółtkami. Przykryć i wstawić do piekarnika. Zapiekać, aż ziemniaki będą miękkie.