Transport zmarłych na całym świecie z firmą OPUS.waw.pl. Mamy doświadczenie w międzynarodowym transporcie zwłok.
A A A

ZIEMNIAKI ZAPIEKANE INACZEJ II

Przygotowanie: 15 min. Zapiekanie: 1 godz. 15 min. 1,5 kg ziemniaków, 3 jaja, 1 szklanka śmie­tanki, pół szklanki mleka, 150 g tartego żół­tego sera, sól; pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek Obrane ziemniaki pokrajać na cienkie plasterki. Naczynłe żarood­porne wysmarować rozgniecionym ząbkiem czosnku i układać war­stwami ziemniaki, przesypując je solą, pieprzem, gałką muszkato­ łową i tartym serem (zostawić dwie łyżki sera). Mleko, śmietankę oraz jaja wymieszać i tą mieszaniną zalać przygotowane ziemniaki, posypać resztą sera. Przykryć i wstawić do piekarnika na 1 godz. 15 min. Jest to bardzo prosta i smaczna zapiekanka ziemniaczana. Można ją podawać do pieczonego mięsa i drobiu. Przygotowanie: 10 min. Smażenie i zapiekanie: ok. 25 min. 30 g mąki, 4 Jaja, 1 szklanka mleka, 50 g masła, sól, pieprz Przygotować dużą patelnię (26 cm). Włączyć piekarnik i nagrzać go do temperatury 25CTC. W salaterce ubić mąkę, jaja i mleko, do­dać nieco soli i pieprzu. Na rozgrzanym maśle smażyć ciasto, lekko poruszając patelnią i podważając widelcem brzegi, aby r.ie przy­palić. Gdy ciasto jest dobrze zrumienione pod spodem, a z wierz­chu jeszcze płynne, wstawić je do piekarnika. Potrawę można po­dać z boczkiem, bekonem lub kiełbasą, które należy pokroić w ko­stkę lub w paski, lekko przesmażyć na patelni i położyć na cieście w momencie wstawiania do piekarnika. Gdy potrawa będzie z wierz­ chu rumiana, podawać — najlepiej z zieloną sałatą.