A A A

ZAPIEKANKA ZE SZPINAKU II

Przygotowanie: 20 min. Zapiekanie: ok. 1 godz. 1,5 kg szpinaku (cykorii lub sałaty zielonej), Sos beszamelowy: 100 g masła, 150 g śmietanki, 4 łyżki maki, 3 szklanki mleka, 200 g tartego żółtego sera, duża kromka białego chle­ba lub bułka, sól, pieprz Szpinak (cykorię lub sałatę) zagotować w małej ilości wody, od­sączyć. Przygotować sos beszamelowy i dodać do niego połowę śmietanki, sól i pieprz. Miąższ chleba lub bułki pokruszyć i wymie­szać z pozostałą śmietanką. W naczyniu do zapiekania ułożyć war­stwę szpinaku (cykorii czy sałaty), posolić, posypać pieprzem, polać 2—3 łyżkami beszamelu i posypać serem. Układać warstwy aż do wyczerpania składników. Z wierzchu polać beszamelem. Do śmie­tanki z bułką dosypać tarty ser i polać całość. Położyć kawałki masła. Wstawić do piekarnika o temperaturze 160°C na ok. 1 godz.