A A A

ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKÓW Z RYBĄ

Przygotowanie: 25 min. + gotowanie ziem­niaków: 30 min. Zapiekanie: 25 min. 600 g filetów z dorsza, 1 kg ziemniaków, 3 marchwie, 2 cebule, tymianek, listek lauro­wy, goździk, pietruszka z natką, 100 g octu winnego, 4—5 jaj, 5 tytek śmietanki, 150 g białego sera, 60 g masła, 50 g tartego żółte­go sera, sól, pieprz, gałka muszkatołowa Obrać cebule i naszpikować je goździkami. Marchew obrać i po­krajać w plasterki. W naczyniu zagotować 2 I wody z octem, włożyć marchew, cebulę, tymianek, liść laurowy i pietruszkę. Przyprawić solą i sporą ilością pieprzu. Gdy warzywa będą miękkie — odsta­ wić. Ugotować ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie. Do zimnej marynaty włożyć rybę i na małym ogniu doprowadzić do zagotowania. Gotować bardzo wolno 15—20 min. Jaja utrzeć z bia­ łym serem i śmietanką na jednolitą masę, dodać ugotowaną rybę, razem utrzeć. Ziemniaki zemleć w maszynce i połączyć z przygoto­ waną masą. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do­ kładnie wymieszaną masę włożyć do wysmarowanego masłem na­ czynia, posypać tartym serem i wstawić do piekarnika na ok. 25 min. Podawać gorące, z surówką z czerwonej kapusty.