A A A

ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKÓW PO FLAMANDZKI!

Przygotowanie: 30 min. Zapiekanie: 2 godz. 2 kg ziemniaków, 1 kg cebuli, 125 g masła, 500 g śmietanki, 300 g Jasnego piwa (bu­telka), 100 g tartego sera (parmezan), sól, pieprz, gałka muszkatołowa Cienko pokrajaną cebulę zrumienić na połowie ilości masła (na wol­nym ogniu). Obrane ziemniaki pokrajać na cienkie plasterki, włożyć do salaterki i zalać częścią śmietanki, oraz połową piwa. Wymie­szać z serem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do naczynia żaroodpornego włożyć 1/3 ilości ziemniaków, przykryć połową ce­buli i tak układać warstwami. Ostatnią warstwę powinny stanowić ziemniaki. Całość zalać resztą śmietany i piwa. Położyć na wierzchu kilka kawałeczków masła. Wstawić do piekarnika o temperaturze 220°C na 2 godz. Gdy z wierzchu ziemniaki się zrumienią, można temperaturę zmniejszyć do 180°C. Zapiekankę można podawać jako samodzielne danie lub też do mięs z rożna czy pieczeni. Jest to doskonałe danie na okres wiosenny, gdy ziemniaki już nie są smacz­ne, a młodych jeszcze nie ma.