A A A

ZAPIEKANKA Z PORÓW PO JAPONSKU

Przygotowanie: 15 min. Zapiekanie: 25 min. Ok. 12 porów (tylko część biała], 1 bułka namoczona w mleku, tarta bułka, tarty żółty ser Sos beszamelowy: 1 łyżka mąki, 1 łyż­ka masła, po pół szklanki mleka I śmietanki, 1 żółtko, 1 łyżka tartego żółtego sera Pory bardzo dokładnie opłukać, odciąć zielone liście (zachować do zupy) i gotować ok. 3—4 min. Rozdrobnić bułkę namoczoną uprzed­nio w mleku i wyciśniętą, wymieszać z posiekanymi porami, lekko posolić i popieprzyć. Płaskie naczynie do zapiekania wysmarować masłem, ułożyć przygotowane pory i zalać sosem beszamelowym (p. przepis dodatkowy), posypać tartym serem wymieszanym z tartą bułką. Wstawić do piekarnika na 25 min.