A A A

ZAPIEKANKA Z PORÓW

Przygotowanie: 15 min. Gotowanie: 15 min. + zapiekanie: 15 min. 1,5 kg porów, 30 g masła Sos: 1 łyżka mąki, 1 łyżka masła, 1 żółtko, 150 g tartego żółtego sera, sól, pieprz Pory oczyścić i dokładnie opłukać, odkrajać część zieloną, a białą gotować w osolonej wodzie ok. 15 min. Wyjąć,-dobrze odsączyć, pokrajać na cienkie plasterki i przesmażyć na maśle. Ułożyć w naczyniu do zapiekania, zalać sosem beszamelowym (p. przepis do­datkowy), posypując tartym serem. Wstawić do piekarnika na 20 min. Uwaga. Pory są bardzo smaczne pod każdą postacią. Zawierają poza tym cenne składniki odżywcze. Stanowią doskonałą przekąskę zdrową i lekko strawną. Mogą być znakomitym daniem na kolację lub dodatkiem do różnych mięs, szczególnie ciemnych.