A A A

ZAPIEKANKA Z PIECZAREK PO PROWANSALSKU

Przygotowanie: 25 min. Zapiekanie: 15 min. 750 g pieczarek, 1,5 kg pomidorów, 1—2 ząbki czosnku, 2 łyżki zielonej pietruszki, 2 ce­bule, po łyżeczce tymianku i bazylii, 150 g tartego żółtego sera, 100 g masła, oliwa, sól, pieprz 'Pieczarki pokrajać na grube plastry i przesmażyć na maśle na do­ syć ostrym ogniu. Po wyparowaniu wody przyprawić solą i pieprzem. Z pomidorów przygotować aromatyczny przecier z czosnkiem, zioła- mi, cebulą i posiekaną pietruszką. Grzyby włożyć do naczynia do zapiekania wysmarowanego masłem lub oliwą albo do kokilek — gdy chcemy potrawę podać jako zakąskę. Polać przecierem pomido­rowym, posypać tartym serem i położyć kilka kawałków masła. Wstawić do piekarnika na ok. 15 min. Zapiekanka ta, z dodatkiem makaronu lub kładzionych klusek, stanowić może smaczne danie obiadowe.