A A A

ZAPIEKANKA Z KRABÓW I KREWETEK

Przygotowanie: ^30 min. Gotowanie: 20 min. + zapiekanie: 15 min. 250 g makaronu łamanego lub Innych klusek, 1 puszka krabów, 1 puszka zupy homarowej, 1 puszka krewetek, 150 g pieczarek, 150 g tartego sera cheddar, zielona pietruszka, 1 łyżka oliwy, 1 łyżka soku cytrynowego, sól, pieprz, zioła Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oliwy, odcedzić i zostawić w cieple. Drobno posiekane pieczarki smażyć na maśle tak długo, aby odparowała woda. Zupę homarową pod­grzać, dodać pieczarki, odsączone kraby, krewetki, utarty grubo ched­dar i przyprawy. Do wysmarowanego masłem naczynia do zapiekania włożyć 2/ 3 makaronu, następnie przygotowaną mieszaninę, przykryć resztą makaronu, posypać serem i wstawić do piekarnika na ok. 15 min. Po wyjęciu posypać zieloną pietruszką. Można ozdobić kre­wetkami lub krabami. Taki z „włoska" przygotowany makaron jedzą często Amerykanie.