Transport zmarłych na całym świecie z firmą OPUS.waw.pl. Mamy doświadczenie w międzynarodowym transporcie zwłok.
A A A

ZAPIEKANKA Z DROBIEM

Przygotowanie: 30 min. Zapiekanie: 30—40 min. Pół gotowanej kury (ewentualnie resztki z dro­biu), 250 g pieczarek, 2 cebule, 1 cytryna, 50 g masła, 150 g Śmietanki, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 350 g klusek (kolanka, rurki), 50 g tartego żółtego sera Do tej potrawy doskonale nadają się resztki z drobiu: skrzydełka, grzbiet, szyja i podroby. Ugotować rosół z dużą ilością włoszczyzny. Mięso z kury obrać. Posiekane cebule i pieczarki przesmażyć z łyż­ką masła. Pieczarki dobrze jest przed smażeniem skropić cytryną. Gdy woda wyparuje, przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową; dodać śmietankę i dusić jeszcze ok. 5 min. Kluski gotować ok. 5 min. w dużej ilości osolonej wody. Wymieszać mięso, kluski i pieczar­ki (część klusek zostawić do przykrycia całości). Przygotowaną masę * włożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, po­kryć kluskami, posypać tartym serem, na wierzchu położyć kilka kawałków masła. Wstawić do piekarnika na 30—40 min., aby się lekko zapiekła.