A A A

ZAPIEKANKA Z CZERWONYM WINEM

Przygotowanie: 25 min. Zapiekanie: 15 min. 1 kg cebuli, 60 g masła, 2 łyżki mąki, 2 I wody, 250 g tartego sera (grojera), bułka wrocławska, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 6 żółtek, 6 szklaneczek czerwonego wina Cebulę drobno posiekaną przesmażyć na maśle na kolor złoty, do­dać 2 łyżki mąki i mieszając jeszcze raz przesmażyć. Dodać 4 szklanki wody i stale mieszając zagotować, po kilku minutach do­dać resztę wody, wymieszać, dodać trochę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Gotować jeszcze 10 min. W tym czasie przygotować grzanki z bułki. Zupę rozlać do żaroodpornych naczyniek, przykryć grzankami i posypać obficie tartym serem. Zapiekać wolno, w tem­peraturze 180°C — tak, aby wierzch był zarumieniony. Przygotować tyle szklanek, ile będzie gości. W szklanki wbić po żółtku i nalać po 100 g czerwonego wytrawnego wina — ideałem byłoby czerwone porto. Z zapieczonej zupy podnosi się widelcem utworzoną z wierzchu skorupę i wlewa zawartość szklanki. Całość dokładnie wymieszać widelcem. Doskonała potrawa na mroźne dni. Uwaga. Jest to potrawa będąca odmianą zupy cebulowej, bardzo oryginalna, pochodząca z południowych prowincji Francji. Trudność podania polega na tym, że trzeba mieć odpowiednie naczynia, naj­lepiej czarki, miseczki lub duże filiżanki z dwoma uszkami.