A A A

ZAPIEKANKA Z CUKINI I RYŻU

Przygotowanie: 25 min. Zapiekanie: 40 min. ' Ok. 2 kg cukini, 3 łyżki ryżu, 1 szklanka śmie­tanki, 3 jaja, 200 g utartego sera edamskie­go, sól, pieprz, gałka muszkatołowa Cukinię obrać, pokrajać w grube plastry i rzucić na gotującą oso-loną wodę (ok. 3 I). Gotować 10 min. Odsączyć na cedzaku. Prze­łożyć do naczynia do zapiekania, wsypać ryż ugotowany na pół-twardo (na sypko). Jaja ubić ze śmietanką, dodać utarty ser; dopra­wić solą, pieprzem i gałką muszkatołową; zalać cukinię, lekko mie­szając widelcem. Wstawić do piekarnika (180°C) na ok. 40 min. Ryż powinien być miękki (wchłonąć wodę z cukini), wierzch — moc­no rumiany. Uwaga. Cukink. to warzywo zielone, wielkości dużych ogórków, lekko nakrapiane. Ostatnio łatwo dostępne w handlu.