A A A

ZAPIEKANKA Z CUKINI I

Przygotowanie: 30 min. Zapiekanie: 30 min. 3—8 szt. cukini, 8 pomidorów, 2 ząbki czosnku, 1 duża cebula, 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, szczypta tymianku, 100 g tartego żółtego sera, 4 łyżki białego wytrawnego wina, 100 g oliwy, sól, pieprz Cukinię obrać i pokrajać w cienkie plasterki (0,5 cm). Podgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek i smażyć w tym cukinię na wolnym ogniu tak długo, aż wyparuje nadmiar wody i warzywo zmięknie. Wyjąć na cedzak, odsączyć. Na patelni, na małej ilości oliwy, prze­smażyć cebulę, obrane pomidory bez pestek, dodać tymianku i dusić ok. 20 min. Przetrzeć przez sito. Doprawić solą, pieprzem i dodać zieloną pietruszkę. Do wysmarowanego masłem naczynia do zapie­kania włożyć połowę cukini, posypać tartym serem i nałożyć połowę pomidorów, potem następną warstwę cukini. Polać winem, posypać resztą sera, wsławić do piekarnika i zapiec. Podawać z ryżem po kreolsku, najlepiej na letnią kolację. Do tego wino białe, wytrawne.