Transport zmarłych na całym świecie z firmą OPUS.waw.pl. Mamy doświadczenie w międzynarodowym transporcie zwłok.
A A A

ZAPIEKANKA SABAUDZKA

Przygotowanie: 40 min. Zapiekanie: ok. 1,5 godz. 2 kg ziemniaków, 250 g tartego żółtego se­ra, 1,5 I rosołu z drobiu bez tłuszczu, 100 g masła, czosnek, sól, pieprz, gałka muszkato­łowa Obrane ziemniaki pokrajać na cienkie plasterki, dodać 3/4 ilości tartego sera, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wymieszać. Naczynie do zapiekania wysmarować grubo masłem i rozgniecionym czosnkiem. posypać częścią sera (zostawić dużą łyżkę sera). Włożyć ziemniaki zalać rosołem, posypać resztą sera, położyć kilka kawałków masła Postawić na ogniu, a gdy potrawa zacznie się gotować, wstawić do piekarnika (180°C) ną ok. 1,5 godz. Gdy lekko się zrumieni, przy kryć folią aluminiową. Należy pamiętać, że ziemniaki muszą się wolno gotować. Podawać do mięs pieczonych lub jako danie samo dzielne — z surówką.