Transport zmarłych na całym świecie z firmą OPUS.waw.pl. Mamy doświadczenie w międzynarodowym transporcie zwłok.
A A A

ZAPIEKANKA MIESNO-SZPINAKOWA

Przygotowanie: 30 min. Zapiekanie: 20 min. Ciasto: 500 g mąki, 2 jaja, 1 paczka szpi­naku mrożonego, resztki mięsa z rosołu, 250 g pieczarek lub innych grzybów (maślaki, bo­rowiki), 2 łyżki śmietanki, 1 łyżka masła, 50 g tartego żółtego sera Zagnieść dosyć ścisłe ciasto z mąki, jaj i odsączonego szpinaku. Rozwałkować cienko i skośnie pokroić na łazanki o wymiarach 3X5 cm. Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem dwu łyżek oliwy. Mięso posiekać. Cienko pokrajane pieczarki przesmażyć na maśle na ostrym ogniu, aż wyparuje z nich woda, doprawić śmietaną, solą i pieprzem. Wymieszać mięso z kluskami. Przełożyć do wysma­rowanego masłem naczynia do zapiekania, posypać tartym serem. Bardzo suchy ser można wymieszać z łyżką mleka lub śmietanki i wtedy dopiero polać potrawę. Wstawić do piekarnika na ok.20 min. Jest to doskonałe danie na letnią kolację lub dietetyczny obiad.