A A A

ZAPIEKANKA FRANCUSKA

Przygotowanie: 10 min. Zapiekanie: ok. 45 min. 2 paczki szpinaku mrożonego lub 1,5 kg świe­żego, 4—5 jaj, 1,5 szklanki mleka, 2 duże łyż­ki mąki, 2 plastry szynki lub 200 g kiełbasy, albo tłuste mięso, kilka cienkich plastrów sło­niny (do przykrycia), sól, pieprz, czosnek, ty­mianek Posiekać szynkę (lub inną wędlinę albo mięso), utarły czosnek wy­mieszać ze szpinakiem, jajami i mlekiem, dodać mąkę, wymieszać dokładnie z szynką, przyprawić do smaku solą, pieprzem i tymian­kiem. Włożyć ,do wysmarowanego naczynia żaroodpornego i przy­kryć płatami słoniny. Wstawić do piekarnika na ok. 45 min. Przygotowanie: 30 min. Gotowanie: 30 min. + zapiekanie: 15 min. 12 średnich porów, 6 plastrów szynki, 6 jaj, 6 łyżek śmietanki, 100 g tartego żółtego sera, 50 g masła Sos: 75 g masła, 75 g maki, 3 szklanki mleka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa Pory opłukać i obrać, odciąć część zieloną (zachować do zupy) i gotować je w osolonej wodzie ok. 20 min. Odcedzić. Jaja ugoto­wać na twardo i pokrajać w kostkę. Szynkę pokrajać w drobną ko­stkę, dodać śmietanę, pokrajane jaja i połowę tartego sera lub 50 g pokruszonego rokpolu. Delikatnie wymieszać. Przygotować sos beszameiowy (p. przepis dodatkowy). Naczynie żaroodporne wysma­rować masłem i ułożyć na dnie mieszaninę szynki, jaj, sera i śmie­tanki, na wierzchu ułożyć jeden obok drugiego pory, zalać sosem beszamelowym, posypać tartym serem, położyć kawałeczki masła i wstawić do piekarnika na 15—20 min.; zrumienić.