Transport zmarłych na całym świecie z firmą OPUS.waw.pl. Mamy doświadczenie w międzynarodowym transporcie zwłok.
A A A

ZAPIEKANKA BAŁKAŃSKA

Przygotowanie: 20 min. Zapiekanie: 40 min. Po 750 g pomidorów, bakłażanów i cukini, 3 cebule, 150 g tartego żółtego sera, 50 g tartej bułki, 1 szklanka oiiwy Cukinię i bakłażany obrać i pokrajać na plasterki. Obgotować przez 5 min. w osolonej wodzie. Odcedzić i dokładnie odsączyć. Pomidory pokrajać na grube plastry. Cebulę pokrajać i przesmażyć w trzech łyżkach oiiwy. Naczynie do zapiekania wyłożyć cebulą i układać warstwami bakłażany, cukinię i pomidory, przesypując każdą warstwę solą, pieprzem oraz serem i polewając oliwą. Zakończyć warstwą pomidorów i posypać tartą bułką. Wstawić do piekarnika o tempe­raturze 180°C na^ok. 40 min. Ta zapiekanka może stużyć jako dodatek do mięsa z rusztu iub pieczonego, ale również stanowi danie samodzielne. Gdy bakłażany i cukinia są stosunkowo młode i świeże, wystarczy je opłukać, wy­trzeć do sucha i nie obierając od razu krajać na plasterki.