Transport zmarłych na całym świecie z firmą OPUS.waw.pl. Mamy doświadczenie w międzynarodowym transporcie zwłok.
A A A

ZAPIEKANE SZPARAGI

Przygotowanie: ok. 1 godz. Zapiekanie: 20 min. 1—1,5 kg szparagów Sos beszamelowy: 50 g masła, 50 g mąki, 1,5 szklanki mleka, 2—3 łyżki tartego żółtego sera, sól, pieprz, 100 g tartego sera Szparagi oskrobać, odciąć część twardą (grube końce) i ugotować w osolonej wodzie do miękkości (ok. 45—60 min.). Przygotować sos beszamelowy (p. przepis słr. 18). W płaskim naczyniu do za­piekania (najlepiej w okrągłym półmisku -"stalowym) posmarowanym masłem ułożyć szparagi czubkami do środka, nie grubiej niż 2 wars­twy, zalać sosem beszamelowym, posypać tartym serem i wstawić do piekarnika. Zrumienić. Można ładne, dojrzałe pomidory obrać ze skórki, pokrajać w pla­stry, ułożyć na szparagach, zalać sosem i dopiero wtedy zapiec. Będzie to wariant tej eleganckiej zakąski. Wtedy podać białe wy­trawne wino ochłodzone do 4°C.