A A A

WOŁOWINA ZAPIEKANA I

Gotowanie puree: ok. 25 min. + zapieka­nie: ok. 25 min. 500 g posiekanej wołowiny, 3 łyiki posiekane] cebuli, 2 tytki smalcu ze skwarkami, 1 szklan­ka sosu pomidorowego, 1 łyżka zielonej pie­truszki, 1 ząbek czosnku, szczypta tymianku, 2 łyiki rodzynków Na puree: 1 kg ziemniaków, 1 łyżka ma­sła, pół szklanki mleka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, tarty żółty ser i tarta bułka Cebulę lekko zrumienić na smalcu, włożyć posiekaną wołowinę, przesmażyć na ostrym ogniu. Dodać sos pomidorowy i wszystkie przyprawy: posiekaną pietruszkę, pieprz, sól, utarty czosnek i ty­mianek. Dusić na wolnym ogniu ok. 10 min. Dodać opłukane i prze­brane rodzynki. Tak przygotowane mięso włożyć dov wysmarowanego masłem naczynia i przykryć puree z ziemniaków. Posypać tartym serem wymieszanym z tartą bułką. Wstawić do piekarnika o tempera­turze 200°C na ok. 30 min. Potrawę podawać bardzo gorącą, na obiad lub kolację — z zieloną sałatą przyprawioną czosnkiem. Przygotowanie puree. Ugotowane ziemniaki utłuc i przetrzeć przez specjalną maszynkę do puree, dodać masło i mleko, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dokładnie wymieszać.