A A A

WĘGORZ ZAPIEKANY

Przygotowanie: ok. 30 min. a«*W Zapiekanie: 20 min. Węgorz, 2 szklanki wina, tyłka octu winnego, czosnek, cebula, włoszczyzna, sól, pieprz, tarty żółty ser, tarta bulka, zioła aromatyczne Rybę podzielić na dzwonka długości 10—15 cm i zagotować na ostrym ogniu w białym winie z dodatkiem octu winnego, czosnku, cebuli i włoszczyzny (może być suszona). Gdy się całość zagotuje, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu ok. 20 min. pod przy­kryciem. Po przestygnięciu zdjąć skórę z węgorza i delikatnie od­dzielić mięso od grzbietu, aby nie uszkodzić filetów- Ułożyć file­ty w wysmarowanym masłem naczyniu do zapiekania. Przyprawić solą i pieprzem, posypać ziołami aromatycznymi, a następnie tartą bułką zmieszaną z serem. Wsławić do piekarnika na ok. 20 min.