A A A

TARTA ZE ŚLIWKAMI

Przygotowanie: 5 min. (Ciasto przygotować I godz. wcześniej) Zapiekanie: 45 min. Ciasto: 250 g mąki, 100 g masła, 1 żółtko,] 1 łyżeczka cukru pudru, szczypta soli, zimna woda 750 g śliwek węgierek, cukier puder Ciasto przygotować jw. i rozwałkować 2- lub 3-krotnie, za każdyn razem składając je na połowę. Wypełnić nim formę wysmarowana masłem i posypaną mąką. Śliwki podzielić na pół wzdłuż, wyjmująd pestki. Formę z ciastem wstawić do piekarnika na 15 min. Po wyj jęciu posypać ciasto cukrem pudrem i ułożyć ścisło połówki śliweM skórką do dołu. Wstawić ponownie do piekarnika o temperaturze 220°C. Po 20 min. posypać cukrem pudrem i piec jeszcze ok. 20 min. Po wyjęciu z piekarnika posypać lekko cukrem pudrem przez sitko.