TARTA ZE ŚLIWKAMI
Przygotowanie: 5 min. (Ciasto przygotować I
godz. wcześniej)
Zapiekanie: 45 min.
Ciasto: 250 g mąki, 100 g masła, 1 żółtko,]
1 łyżeczka cukru pudru, szczypta soli, zimna
woda
750 g śliwek węgierek, cukier puder
Ciasto przygotować jw. i rozwałkować 2- lub 3-krotnie, za każdyn
razem składając je na połowę. Wypełnić nim formę wysmarowana
masłem i posypaną mąką. Śliwki podzielić na pół wzdłuż, wyjmująd
pestki. Formę z ciastem wstawić do piekarnika na 15 min. Po wyj
jęciu posypać ciasto cukrem pudrem i ułożyć ścisło połówki śliweM
skórką do dołu. Wstawić ponownie do piekarnika o temperaturze
220°C. Po 20 min. posypać cukrem pudrem i piec jeszcze ok. 20 min. Po wyjęciu z piekarnika posypać lekko cukrem pudrem przez sitko.