A A A

TARTA Z MIĘSEM (PASZTET W CIEŚCIE)

Przygotowanie: 45 min. Pieczenie: do 1 godz. Forma blaszana karbowana wysokości 3—4 cm, średnicy 24 cm. Ciasto kruche: 300 g mąki, 150 g masła, 1 łyżeczka do kawy cukru, szczypta soli, szklanka wody; ewentualnie paczka ciasta mrożonego Farsz: po 200 g mięsa wołowego, karkówki wieprzowej, wątróbek z drobiu, 2—3 jaja, 2 cebule, 2 łyżki zielonej pietruszki, sól, pieprz, tymianek, gałka muszkatołowa do smaku Przesianą mąkę wyrobić z masłem, dodając po troszeczku wodę, szczyptę soli i łyżeczkę cukru. Po wyrobieniu odłożyć ciasto na ok. 1 godż. Mięso przepuścić dwukrotnie przez maszynkę, wątróbki po­krajać nożem na małe kawałeczki, cebulę drobno posiekać. Wszy­stko wymieszać, dodając jajo i posiekaną pietruszkę. Doprawić do smaku solą, pieprzem, tymiankiem i utartą gałką muszkatołową. Gdyby farsz był zbyt rzadki — a powinien być dosyć sprężysty — drugiego jajka nie dodawać. Dokładnie wymieszać. Formę posma­ rować cienko masłem i położyć krąg ciasta grubości 3 mm, tak, aby wystawał za brzegi. Włożyć farsz, przykryć krążkiem odpowied­niej wielkości, sklejając krążki ubitym jajkiem. Zbędne ciasto obciąć (z tych resztek można zrobić ozdoby na wierzchu). Całość posma- rować ubitym jajkiem i wstawić do piekarnika o temperaturze 230°C. Gdy ciasto ładnie się zrumieni, przykryć folią, zmniejszyć ogień do 180°C i piec 50 min. do 1 godz. Dobrze jest zrobić w środku otwór grubości ołówka; można wsławić rureczkę z papieru. Jest to rodzaj kominka, który zapobiega zbytniemu unoszeniu się ciasta. Podawać na ciepło, z dodatkami takimi, jak kwaśna kapusta z oli­wą i cebulą, sałatka z buraków ćwikłowych, ostry sos pomidorowy. Można też polać potrawę stopionym masłem. Do potrawy tej podaje się wino — lekkie czerwone, wytrawne. .