Transport zmarłych na całym świecie z firmą OPUS.waw.pl. Mamy doświadczenie w międzynarodowym transporcie zwłok.
A A A

TARTA Z JEŻYN

Przygotowanie: 20 min. (1 godz. wcześniej) Zapiekanie: ok. 30 min. Forma — jedna duża lub 6—8 małych Ciasto: 250 g maki, 125 g masła, 75 g cukru, 1 jajko, szczypta soli 3 łyżki galaretki porzeczkowej, 750 g jeżyn Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, wymieszać i dodać przesianą mąkę. Wyrobić rękami, aż ciasto będzie zupełnie gładkie, uformo­wać w kulę i odłożyć na 1 godz. w zimne miejsce. Rozwałkować na grubość 0,5 cm i wyłożyć nim formę wysmarowaną masłem i po­sypaną mąką,- zawijając w górę brzegi na wysokości 2 cm. Przykryć płatem folii, wypełnić owocami i wsławić do piekarnika o tempe­raturze 200°C. Po ok. 25 min. wyjąć z piekarnika, zdjąć ostrożnie owoce. Ciasto wyjąć i przestudzić. Posmarować galaretką i ułożyć ścisło jeżyny. Osobno podać świeżą lub ubitą śmietankę.