A A A

TARTA Z JABŁEK Z CYNAMONEM

Przygotowanie: ok. 1 godz. Zapiekanie: ok. 1 godz. Ciasto: 250 g mąki, 100 g masła, 30 g cukru, 1 jajko, sól, bardzo zimna woda (pół szklanki) 1 kg jabłek (antonówki, renety, bojkenyS, 1 łyżeczka cynamonu, 2 jaja, 200 g śmietanki, 150 g cukru, cukier puder Zagnieść ciasto ze wszystkimi dodatkami i zostawić w zimnym miej­scu na ok. 30 min. Rozwałkować ciasto dwukrotnie i wyłożyć lekko posmarowaną formę, nakłuć widelcem w kilku miejscach. Jabłka obrać, usunąć pestki i pokrajać na 8 części. Ułożyć na cieście ciasno, posypać połową cynamonu zmieszanego z cukrem (1 łyżka). Wstawić do piekarnika o temperaturze 225° na 20 min. Wyjąć i polać śmie­tanką z ubitymi jajkami oraz resztą cukru i cynamonu. Wstawić ponownie do piekarnika na ok. 25 min. Po przestudzeniu posypać pudrem.