Transport zmarłych na całym świecie z firmą OPUS.waw.pl. Mamy doświadczenie w międzynarodowym transporcie zwłok.
A A A

TARTA Z JABŁEK PO ALZACKU

Przygotowanie: 30 min. Zapiekanie: 45 min. Ciasto: 250 g mąki, 125 g masła, 1 żółt­ko, zimna woda, sól 1 kg jabłek, 200 g śmietanki, 2 jaja, 75 g cukru, wanilia lub cukier waniliowy Po wyrobieniu ciasta odłożyć je na 20 min. w zimne miejsce. Na­stępnie rozwałkować i wyłożyć nim lekko posmarowaną masłem i po­ sypaną mąką formę, ponakłuwać widelcem dno i ułożyć warstwę jabłek pokrajanych w ósemki, posypać lekko cukrem. Wstawić na ok. 25 min. do piekarnika o temperaturze 200°C, po czym wyfąć i zalać śmietanką wymieszaną z jajkami, cukrem i wanilią. Wstawić ponownie do piekarnika na 20 min. Potrawę podawać na gorąco, jako deser lub letnią kolację. TARTA Z KREMEM MIGDAŁOWYM Przygotowanie: 30 min. (Ciasto przygotować 1 godz. wcześniej) Zapiekanie: ok. 50 min. Ciasto wg proporcji jw. Krem migdałowy: 100 g masła, 100 g utartych migdałów, 100 g cukru, 1 jajko, 1 łyżka rumu, 1 łyżka mąki, 3 gruszki, 100 g cu­kru Przygotować ciasto jw. i zostawić na 1 godz. w chłodnym miejscu. Następnie rozwałkować na grubość 4 mm i wyłożyć nim — wysma­rowaną masłem i posypaną mąką — formę. Gruszki obrane i bez pestek obgotować w syropie (100 g cukru i 1 szklanka wody), nie rozgotować. Odstawić do ostygnięcia. Utrzeć masło z cukrem i rozgniecionymi migdałami, dodać rum, a następ­nie rozbite jajko. Ucierać masę do białości i wtedy dodać mąkę. Krem rozsmarować na dnie ciasta. Połówki gruszek pokrajać w po­przek na plasterki i ułożyć w formie gwiazdy, lekko rozsuwając plasterki gruszki. Wstawić do gorącego piekarnika (220°C) na 45 min. Po ostudzeniu polać syropem przygotowanym z soku pozostałego po gotowaniu gruszek (odparowanego maksymalnie z wody).