Transport zmarłych na całym świecie z firmą OPUS.waw.pl. Mamy doświadczenie w międzynarodowym transporcie zwłok.
A A A

SZYNKA ZAPIEKANA I

Przygotowanie: 10 min. Gotowanie: 30 min. + zapiekanie: 15 min. 6 plastrów szynki, 1 seler, 60 g masła, 3 łyż­ki tartej bułki S o s: 2 łyżki mąki, 2 łyżki masła, 4—5 łyżek śmietanki, 2 szklanki mleka, 150 g tartego żółtego sera, sól, pieprz, gałka muszkatołowa Obrany seler pokrajać tak, jak ziemniaki na frytki, ugotować w osolonej wodzie, nie rozgotować. Następnie obsmażyć lekko na ma­śle. W każdy płat szynki zawinąć jeden lub dwa kawałki selera i układać w wysmarowanym masłem naczyniu do zapiekania. Przy­gotować sos z mąki i masła, rozprowadzić mlekiem, stale miesza­jąc, aby nie powstawały grudki. Dodać śmietankę i połowę tartego sera, 'przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sosem zalać szynkę, posypać tartym serem i tartą bułką, a na wierzchu położyć kilka kawałeczków masła. Wstawić do piekarnika.