A A A

SUFLET Z SZYNKA

Przygotowanie: 35 min. Pieczenie: 50 min. 1 szklanka mleka, 50 g masła, 3 jaja, 100 g szynki, 50 g mąki, 100 g pieczarek, 1 łyżka mąki kartoflanej, sól, pieprz, gałka muszka­tołowa Szynkę bez tłuszczu drobno posiekać. Pieczarki — również posie­kane — przesmażyć na maśle na ostrym ogniu, aby wyparowały wodę. Wymieszać z szynką i odstawić. Zagotować mleko z dodatkiem małej łyżeczki soli, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. W rondlu stopić masło, dodać 2 łyżki mąki i łyżkę mąki kartoflanej. Do­kładnie wymieszać, aby nie było klusek, wlać mleko i mieszając zagotować. Odstawić. Wbić kolejno po jednym żółtku starannie mieszając, następnie dodać szynkę z pieczarkami. Ubić białka na sztywno i dodając po trochu do masy — delikatnie wymieszać. Wysmarowane tłuszczem naczynie do zapiekania wypełnić przygoto­waną masą. Wstawić do gorącego piekarnika o temperaturze 200°C na 15 min. Gdy wierzch będzie lekko zrumieniony, przykryć folią aluminiową i piec dalej ok. 35 min.