A A A

SUFLET CYTRYNOWY

Przygotowanie: 30 min. Zapiekanie: 15 min. — 25 min. 200 g bloku czekoladowego, 1 cukier wanilio­wy lub pół laski wanilii, 6 Jaj, 40 g mąki ziemniaczanej/ 120 g cukru, 10 g masła, 1 łyżka cukru pudru i żółtek, 9 białek, 3 łyżki cukru pudru (2 do żółtek i 1 łyżka do białek), łyżka mąki ziem­niaczanej (płaska), skórka otarta z 1 cytryny, łyżeczka soku z cytryny Utrzeć żółtka z cukrem do białości. Dodać mąkę ziemniaczaną i skórkę cytrynową, wymieszać. Ubić białka z dodatkiem cukru tak, aby piana była sztywna. Delikatnie wymieszać obydwie masy. Do wysmarowanego masłem naczynia do zapiekania lub sześciu kokilek nałożyć przegotowaną masę i wstawić do piekarnika o temperaturze 200°C na ok. 15 min. — jeśli naczynia są małe lub na 20—25 min. jeśli większe.