A A A

SPAGHETTI ZAPIEKANE

SPAGHETTI ZAPIEKANE Przygotowanie: 20 min. Zapiekanie: 20 min. 250 g spaghetti, 2 papryki, 250 g pomidorów, 250 g cebuli, 200 g szynki, tarty żółty ser, sól, pieprz, czosnek Spaghetti ugotować w dużej ilości osolonej wody i odcedzić. Cebu­lę i paprykę pokrajać w paski i przesYnażyć na oliwie. Pomidory bez skórki i pestek pokrajać w plasterki. Szynkę pokrajać w kostkę. W naczyniu do zapiekania wysmarowanym masłem układać warstwa­mi makaron przekładając papryką, cebulą, pomidorami i szynką, lekko przesypując serem i przyprawami. Całość posypać tartym se­rem i położyć kawałeczki masła. Wstawić do piekarnika i zapiekać przez ok. 20 min. MAKARON ZAPIEKANY Z ANCHOIS Przygotowanie: 10 min. Gotowanie: 15 min. + zapiekanie: 15 min. 300 g makaronu (kolanka lub rurki łamane), 2 pudełka filetów anchois, 150 g tartego par-mezanu lub innego żółtego sera, 6 łyżek oli­wy, sól, pieprz Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody (ok. 15 min.). W tym czasie drobno posiekać połowę filetów anchois. Wymieszać je z oliwą i podgrzewać w kąpieli wodnej. Lekko doprawić pieprzem. Dobrze odsączone kluski układać w naczyniu do zapiekania wysma­rowanym masłem i posypanym parmezanem. Ułożyć 2 lub 3 warstwy, polewając każdą sosem z anchois i posypując parmezanem. Na wierzchu ułożyć całe filety anchois, posypać resztą sera i wstawić do bardzo gorącego piekarnika na kilka minut. Potrawa powinna się ładnie zrumienić.