Transport zmarłych na całym świecie z firmą OPUS.waw.pl. Mamy doświadczenie w międzynarodowym transporcie zwłok.
A A A

RYBY ZAPIEKANE Z ZIOŁAMI

Przygotowanie; 45 min. Zapiekanie: 15 min. 1 butelka białego wytrawnego wina, 2 szklan­ki wody, 2 marchwie, 2 cebule, 2 goździki, włoszczyzna (może być suszona), 1 ząbek czosnku (duży), 1,5 kg ryb morskich, po 1 łyżeczce posiekane) zielonej pietruszki, szczy­piorku, trybull, 12 grzanek, 75 g rokpolu, 50 g tartego żółtego sera, sól, pieprz Ryby powinny być świeże i całe, nie filety, gdyż z łbów i płetw trzeba ugotować wywar. Po oczyszczeniu ryb łby i płetwy włożyć do zimnej wody z winem, dodać włoszczyznę, czosnek i cebulę z wkłutymi w nie goździkami. Gotować ok. 30 min. Wywar przecedzić przez sito, przetrzeć. Ugotować w nim (10—15 min.) podzielone mięso z ryb. W naczyniu do zapiekania ułożyć ryby (można je ozdobić krewet­kami lub mulami z konserw), posypać natką pietruszki, szczypior­kiem i trybulą (ewentualnie bazylią), zalać wywarem, przykryć grzanką posmarowaną rokpolem, ,posypać tartym serem. Wstawić do gorącego piekarnika na ok. 15 min,, aby potrawa ładnie się zapiekła.