A A A

PIECZARKI ZAPIEKANE

Przygotowanie: 45 min. Zapiekanie: 15 min. 750—1000 g pieczarek, ok. 1,5 kg pomido­rów, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki zielonej pietrusz­ki, 2 cebule, 1 łyżeczka do kawy tymianku, 150 g tartego żółtego sera, 100 g oliwy i masła, sól, pieprz Opłukane i pokrajane pieczarki usmażyć na ostrym ogniu, na maśle i oliwie, aż wyparują wodę. Posiekaną cebulę i czosnek lekko prze­smażyć na maśle z oliwą, dodać pokrajane pomidory, tymianek i pietruszkę, dusić na wolnym ogniu ok. 30 min. Po przetarciu przez sito doprawić solą i pieprzem. Kokilki posmarować masłem, nałożyć pieczarki, zalać przygotowanym sosem, posypać serem i wstawić do piekarnika na ok. 15 min. Tak przygotowane danie na­daje się na elegancką przystawkę.