Transport zmarłych na całym świecie z firmą OPUS.waw.pl. Mamy doświadczenie w międzynarodowym transporcie zwłok.
A A A

PASZTET W CIEŚCIE

Przygotowanie: 30 min. Zapiekanie: 1 godz. 500 g wieprzowiny z karkówki, 500 g wołowi­ny z łopatki, 300 g szynki, 200 g słoniny, 1 mała cebula, 2 łyżki zielonej pietruszki, 1 listek laurowy, 1 kieliszek koniaku, sól, pieprz, 1 Jajko Ciasto francuskie z 500 g mąki Wszystkie składniki drobno posiekać (mięso przepuścić przez ma­szynkę), dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Odstawić na 1,5 godz. Ciasto francuskie (p. przepis dodatkowy str. 14) rozwał­kować na grubość 4 mm, w możliwie foremny prostokąt, pasujący do formy (na długość), w której będziemy zapiekali. Nałożyć do środka przygotowany farsz, do którego dodać jeszcze kieliszek koniaku. Zawinąć zalepiając ciasto ubitym jajkiem, a następnie smarując nim całość. Dla ozdoby naciąć nożem na wierzchu dowolny wzór. Również końce zlepić jajkiem. Wstawić do bardzo gorącego piekarnika (250°C) na 20—30 min. Gdy ciasto się zrumieni — zmniejszyć ogień do 180°C i piec dalsze 30 min. przykrywając ewentualnie folią aluminiową. Podawać gorące. Uwaga: Ciasto francuskie po rozwałkowaniu należy przyciąć dokład­nie do formatu nożem i pamiętać, aby nie smarować brzegów jaj­kiem. Brzegi posmarowane jajkiem skleja się i ciasto nie będzie mogło rozdzielić się przy pieczeniu.