Transport zmarłych na całym świecie z firmą OPUS.waw.pl. Mamy doświadczenie w międzynarodowym transporcie zwłok.
A A A

OGÓRKI ZAPIEKANE INACZEJ

Przygotowanie: 30 min. ; Gotowanie: 30 min. 3 duże twarde ogórki, 1 cebula, 30 g masła, 30 g maki, 200 g Śmietanki, 50 g tartego żół­tego sera, sól, pieprz, gałka muszkatołowa Ogórki obrać, przekrajać wzdłuż na cztery części i usunąć pestki; pokrajać w kostkę. Wrzucić na wrzącą soloną wodę i gotować ok. 10 min. Odcedzić. W rondelku przysmażyć na maśle drobno posieka­ną cebulę, nie rumienić. Dodać mąkę i mieszając wlać śmietankę. Gdy sos zgęstnieje, zalać nim ogórki włożone do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem. Posypać tartym serem, można przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wstawić do piekarnika i zapiec. Zapiekankę tę podaje się jako przekąskę, lub dodatek do mięs pieczonych.