A A A

NALEŚNIKI Z ZIEMNIAKAMI ZAPIEKANE

Przygotowanie: 30 min. Zapiekanie: 15—20 min. 300 g mąki, ok. 600 g mleka, 2 jaja, 4 ziem­niaki gotowane, 150 -g tartego żółtego sera, tłuszcz do smażenia, 250 g śmietanki, sól Ziemniaki przepuścić przez maszynkę. Z mąki, jaj, puree ziemnia­czanego i mleka zarobić ciasto, jak na naleśniki — z dodatkiem soli. Smażyć naleśniki nieco grubsze niż zwykle i układać je w na­czyniu do zapiekania (możliwie o takiej samej średnicy), wysmaro­wanym masłem, przesypując każdy naleśnik serem i polewając łyżką śmietanki. Całość zalać śmietanką, posypać serem i wstawić do piekarnika, aby się potrawa zapiekła. Uwaga. Naleśniki można podawać dwojako: jako podstawowy skład­nik zapiekanek, zawijane z różnymi farszami i układane ciasno w podłużnej formie — obok siebie lub jeden na drugim, przekłada­ne farszami, zalane śmietanką i posypane serem. W tym ostatnim przypadku forma do zapiekania powinna być tej samej średnicy, co naleśniki. Do przekładania stosować resztki mięsa, warzywa, pasty rybne, sery białe — przyprawione na ostro lub na słodko, grzyby.