Transport zmarłych na całym świecie z firmą OPUS.waw.pl. Mamy doświadczenie w międzynarodowym transporcie zwłok.
A A A

NALEŚNIKI FASZEROWANE — ZAPIEKANE

Przygotowanie: 20 min. (jeśli są naleśniki) Zapiekanie: 15 min. 12—18 naleśników (p. przepis niżej) 300 g kurek, 70 g masła, 1 łyżeczka zielonej pietruszki, 1 cebula, 4—5 ja), 250 g śmietanki, 1 łyżka tartego żółtego sera, sól, pieprz Na maśle przesmażyć drobno posiekaną cebulę (nie rumienić), dodać posiekaną zieloną pietruszkę i pokrajane w paski grzybki. Dusić pod przykryciem ok. 20 min. Odstawić do przestygnięcia. Następnie dodać rozbite z pieprzem i solą jaja. Przygotowanym farszem sma­rować naleśniki, zawijać i układać na żaroodpornym półmisku wy­smarowanym masłem. Polać śmietanką, posypać tartym serem i wsta­wić do piekarnika na ok. 15 min. Przygotowanie naleśników: W celu otrzymania 15 naleśników (śred­niej wielkości) należy wziąć 6—7 dużych łyżek mąki, 2—3 jaja (żółtka), szczyptę soli i mleko lub wodę. Żółtka ukręcić z mąką, dodać mleko; powinno się uzyskać konsystencję świeżej śmietanki. Odstawić na 1 godz., następnie ubić białka na sztywną pianę; aby piana lepiej się ubiła, dodać — przy naleśnikach słodkich — pół łyżeczki cukru, przy innych — szczyptę soli (można też dodać łyżkę oliwy lub masła, ale raczej w pierwszej fazie ucierania jaj z mąką). Pianę połączyć z ciastem ostrożnie mieszając. Smażyć dość cienkie naleśniki na patelni o średnicy 13—14 cm.