Transport zmarłych na całym świecie z firmą OPUS.waw.pl. Mamy doświadczenie w międzynarodowym transporcie zwłok.
A A A

MÓZGI ZAPIEKANE

Przygotowanie: 30 min. Zapiekanie: 20 min. 2—3 mózgi cielęce (4 wieprzowe, 1 wołowy), sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zielony ko­perek, 5—6 Jaj, tarta bułka, 1,5 łyżki masła, tarty żółty ser Mózgi obgotować w osolonej wodzie z octem. Po ostudzeniu prze­trzeć przez sito, dodać żółtka, pieprz, ziele angielskie, gałkę mu­szkatołową, sól, koperek, łyżkę masła. Wymieszać. Ubić pianę z bia­łek i dodać do przygotowanych mózgów, wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarowane masłem posypać tartą bułką, włożyć przygotowaną masę i posypać tartą bułką wymieszaną z tar- tym serem. Można również zapiekać w kokilkach lub zapiekankach mięsnych, kiedy chcemy potrawę podać na bardzo eleganckim przy­jęciu. Wtedy każda osoba dostaje „własną" zapiekankę. Mózgi w kokilkach podaje się jako gorącą przekąskę, zaraz po przybyciu gości — na stojąco z koktajlem lub szampanem. Również bardzo wykwintną potrawą są mózgi z sosem rakowym. A oto przepis na sos rakowy: 24 raki wymyte i oczyszczone, ale żywe, wrzucić do wrzątku i gotować 15 min. Wyjąć szyjki i mięso ze szczypiec, odłożyć do przybrania. Wszystkie skorupy rozgnieść w moździerzu, przesmażyć na maśle i dodać szklankę rosołu. Następ­nie przetrzeć przez sito, przelewając kilkoma łyżkami rosołu. Otrzy­many wywar zaprawić zasmażką z masła i mąki (po łyżce), dodać pół szklanki śmietanki, sok z cytryny i łyżkę parmezanu. Po zagoto­waniu lepiej przecedzić przez sitko, aby otrzymać idealną gładkość sosu. Można dodać posiekany koperek. Wyjętą z piekarnika potrawę ozdobić szyjkami i szczypcami rakowymi oraz polać sosem rakowym.