A A A

MOSKIEWSKA SOLANKA ZAPIEKANA

Przygotowanie: 15 min. Duszenie kapusty 1 godz. + zapiekanie: 45 min. 1 kg kapusty kwaszonej, 100 g masła, 1 tyżka mąki, 750 g mięsa z rosołu lub pieczonego (wołowe, cielęce, dziczyzna, drób ttp.j, 1 ce­bula, 2 kwaszone ogórki, 10 korniszonów, 10 marynowanych grzybków, 10 oliwek Drobno posiekaną cebulę usmażyć na maśle, dołożyć kapustę i du­sić, aż będzie miękka. Zaprawić łyżką mąki. Mięso drobno pokrajać. W naczyniu do zapiekania ułożyć warstwami kapustę i posiekane mięso. Przykryć drobno pokrajanymi ogórkami, korniszonami, grzybkami, oliwkami, podlać sosem mięsnym lub ro­sołem. Wstawić do piekarnika pod przykryciem na 30—45 min. So­lankę przygotowuje się również ze świeżej kapusty, doctając po ugo­towaniu 2—3 kiszone jabłka lub pomidory. Potrawę tę, z dodatkiem ziemniaków, można podać na obiad.