A A A

MIĘTUS ZAPIEKANY PO PROWANSALSKU

Przygotowanie: 25 min. Zapiekanie: 40 min. Ok. 1,5 kg ryby, 6 łyżek sosu pomidorowego, 2 ząbki czosnku, 2 duże cebule, 1 łyżka zie­lonej pietruszki, pół szklanki oliwy, 1 szklanka białego wytrawnego wina, sól, pieprz, przypra­wa cayenne, tarta bułka, mąka Cebule drobno posiekać i zrumienić na oliwie. Rybę podzielić na dzwonka, obtaczać w mące i smażyć na oliwie. W naczyniu do zapie­kania ułożyć przysmażoną cebulę i czosnek. Na wierzchu położyć rybę. Przygotować sos pomidorowy. 6 łyżek takiego sosu rozprowadzić szklanką białego wina i polać rybę w naczyniu do zapiekania. Sos można doprawić pieprzem i przyprawą cayenne do smaku. Polać po brzegach oliwą (2 łyżki) i posypać tartą bułką wymieszaną z posiekaną zieloną pietruszką. Wstawić do piekarnika na ok. 40 min. Podawać z ziemniakami lub ryżem po kreolsku.