Transport zmarłych na całym świecie z firmą OPUS.waw.pl. Mamy doświadczenie w międzynarodowym transporcie zwłok.
A A A

KURA Z GROSZKIEM ZAPIEKANA W CIEŚCIE

Przygotowanie: 1 godz. Zapiekanie: 45 min. 1 kura (ok. 1 kg), 1 puszka zielonego groszku {paczka mrożonego), 125 g masła, 5 młodych cebul ze szczypiorkiem, 1 Jajo, sol, pieprz', cukier Ciasto francuskie z 300 g mąki - Kurę podzielić na części. Z nóg (udka) i piersi oddzielić kości, poso­ lić i popieprzyć. Resztę kury zostawić na rosół. Mięso obsmażyć na maile na niedużym ogniu, aby było na wpół miękkie i ładnie, obru-mienione. W tym samym tłuszczu poddusić cebulę pokrajana, w ko­stkę tak, aby zmiękła. Do naczynia do zapiekania wysmarowanego masłem włożyć cebulę, groszek (mrożony raz obgotować), posolić i popieprzyć, na wierzchu ułożyć przygotowaną kurę. Przykryć cia­stem francuskim dopasowując brzegi do formy. Naciąć nożem sza­chownicę na cieście i posmarować ubitym jajkiem. Wsławić do bar­dzo gorącego (230°C) piekarnika na 15 min., następnie zmniej­szyć temperaturę do 160—180°C i trzymać jeszcze 30 min. tak, aby ciasto ładnie się zrumieniło. Przygotowanie ciasta francuskiego. W chłodnym miejscu zarobić mąkę (300 g) z wodą (pół szklanki) na dosyć ścisłe ciasto. Rozwał­kować na foremny prostokąt grubości 0,5 cm. Na połowie tego pro­stokąta rozłożyć cieniutkimi płatkami masło (150—200 g — musi być twarde), złożyć na pół i rozwałkować na taki sam prostokąt' Czynność tę powtórzyć 5—6 razy. Tak przygotowane ciasto przecho­wywać w chłodnym miejscu.