Transport zmarłych na całym świecie z firmą OPUS.waw.pl. Mamy doświadczenie w międzynarodowym transporcie zwłok.
A A A

KRÓLIK W CIEŚCIE ZAPIEKANY

Przygotowanie: 1 godz. 20 min. Zapiekanie: ok. 1,5 godz. 1 królik — ok. 1,30 kg, 200 g słoniny, 100 g szynki lub niezbyt tłustego boczku, 2 ce­bule, 2 łyżki zielonej pietruszki, 1 ząbek czosnku roztarty z solą, 1 jajo S o s: marchew, cebula, szczypta ziół, 1 szklan­ka białego wina Ciasto francuskie z 300 g mąki Królika wytrybować z kości. Na kościach ugotować wywar z dodat­kiem marchwi, cebuli i ziół oraz szklanki wina i wody. Gotować ok. 1 godz. tak, aby mięso odchodziło od kości, a płynu zostało nie mniej niż szklanka. Wywar odcedzić przez sito. Mięso królika — podzielone na małe kawałki — przesmażyć na łyżce drobno posieka­nej słoniny. Nie rumienić. Następnie wymieszać z przygotowanym sosem i dusić ok. 30 min. na wolnym ogniu tak, aby całość tworzyła gęstą masę. Odstawić i ostudzić. Resztę słoniny rozgnieść z czosn­kiem, cebulą, pietruszką i szynką lub boczkiem pokrajanym.w cien­kie paseczki. Wymieszać razem z przygotowanym królikiem. Przypra­wić do smaku solą i pieprzem. Formę do zapiekania (średnicy 24 cm) wysmarować masłem i po­sypać mąką, wyłożyć ciastem i podwinąć brzegi na wysokości 3 cm. Napełnić przygotowanym farszem. Brzegi ciasta wysmarować rozbi­tym jajkiem i przykryć krążkiem ciasta, lekko przyciskając brzegi, aby się skleiły, posmarować jajkiem i naciąć nożem ukośnie sza­chownicę. Wstawić do gorącego piekarnika o tsmper.jturze 250"C na 20 min., następnie zmniejszyć do 220°C i trzymać potrawę ko­lejne 20 min. Potem przez dalsze 40 min. piec w temperaturze nie wyższej niż 180—200°C. Jeśli ciasto wcześniej się z rumieni — przy­kryć papierem lub folią aluminiową.