A A A

KOTLETY BARANIE ZAPIEKANE

Stoły warsztatowe
www.log-system.pl
Kompleksowe wyposażenie magazynów.
Nasze produkty cechuje najwyższa jakość!
Przygotowanie: 30 min. Zapiekanie: ok. 45 min. Kotlety lekko obrumienić na maśle. Patelnię przepłukać dwiema łyż­kami rosołu, sos zlać na kotlety i odstawić. Na reszcie masła prze­smażyć cebulę nie rumieniąc ' jej. Obrane ziemniaki pokrajać na cienkie plasterki i obgotować w osolonej wodzie, odcedzić. W płas­kim naczyniu żaroodpornym ułożyć kotlety na przesmażonej cebuli tak, aby nie nakładały się na siebie, lecz leżały płasko. Podlać so­sem, posolić i popieprzyć, posypać tymiankiem i utartym czosnkiem, podlać szklanką wina i wodą (pół szklanki). Przykryć wszystko ziem­niakami ułożonymi płasko i wlać tyle wina, aby ziemniaki były do połowy przykryte. Wstawić do gorącego piekarnika, przykrywając płatkiem foli aluminiowej, w razie potrzeby podlać wodą lub winem. Gdy ziemniaki będą miękkie, zdjąć folię, zwiększyć ogień i zapiekać, aż ziemniaki się mocno podrumienią. Podawać w naczyniu, w którym potrawa się zapiekała, z sałatą zieloną doprawioną czosnkiem. Do baraniny podaje się lekkie, czerwone wino wytrawne o tempe­raturze 16—18'C.