A A A

KLUSKI ZAPIEKANE Z FARSZEM

Przygotowanie: 30 min. Zapiekanie: 20 min. 500 g klusek (kolanka, rurki), 300 g posie­kanej cielęciny, 200 g gotowanego mięsa z ro­sołu lub tłustej szynki, 1 pęczek natki pie­truszki, 1 ząbek czosnku, szczypta bazylii, sól, pieprz, 1 jajko S o s: 2 łyiki oliwy, 1 cebula, 1 kg pomido­rów (50 g koncentratu lub pomidory w puszce), listek laurowy, tymianek, rozmaryn, sól, pieprz, 150 g tartego żółtego sera, łyżka masła Przygotowanie sosu pomidorowego: drobno posiekaną cebulę przesmażyć na oliwie — nie rumienić, dodać pomidory — obrane i bez pestek. Gotować ok. 30 min. z dodatkiem przypraw. Prze­trzeć przez sito. Drobno posiekane mięso 'z rosołu lub szynkę (można użyć jedno i drugie) wymieszać z cielęciną. Dodać posiekaną natkę pietruszki, utarty z solą czosnek, bazylię, sól i pieprz. Przesmażyć całość na oliwie i odstawić do ostygnięcia. Kluski ugotować w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oliwy. Odcedzić i ostudzić. Wymieszać kluski z farszem. W naczyniu do zapiekania wysmarowanym masłem ułożyć kluski, dodać łyżkę sera i 2—3 łyżki sosu pomidorowego. Wymieszać. Zalać wszystko sosem pomidorowym, posypać tartym serem. Wstawić do gorącego pie­karnika na 20 min.