Transport zmarłych na całym świecie z firmą OPUS.waw.pl. Mamy doświadczenie w międzynarodowym transporcie zwłok.
A A A

KARP ZAPIEKANY

Przygotowanie: ponad 1 godz. Zapiekanie: 45 min. Ok. 1,5 kg karpia, 2 duże cebule, 100 g m sła, 200 g śmietanki, 2—3 szklanki blałeg wytrawnego wina, (do marynaty: 2—3 szklan octu winnego, sól, pieprz, tymianek, listę laurowy), zielona pietruszka, bułka tarta Karpia oczyścić, wypatroszyć, opłukać i włożyć na 1 godz. do ma­rynaty z octu winnego z tymiankiem i listkami laurowymi. Na wysma­rowany masłem podłużny półmisek do zapiekania włożyć najpierw posiekaną cebulę i zieloną pietruszkę, następnie karpia, posolić i popieprzyć; położyć kawałki masła, posypać tartą bułką, zalać winem i przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Wstawić do pie­karnika na ok. 45 min. Po wyjęciu z piekarnika, przed samym podaniem, polać rybę śmie­tanką. Podawać w naczyniu, w którym potrawa była zapiekana.