A A A

KAPUSTA FASZEROWANA NA SPOSÓB FRANCUSKI — ZAPIEKANA

Przygotowanie: 15 min. Zapiekanie: 1—1,5 godz. 1 główka kapusty (średniej wielkości, luźna), 450 g mięsa mielecie, 450 g kiełbasy, 100 g tartego sera, 2 bułki namoczone w mleku, 75 g masła, 3 jaja, 1 cebula, bazylia, gałka muszkatołowa, sól, pieprz Kapustę po wyjęciu głąba obgotować przez 3—5 min. Mięso mielone wymieszać ze zmieloną kiełbasą, dodać drobno posiekaną cebulę, bułkę namoczoną w mleku i wyciśniętą oraz jaja; przy­prawić do smaku. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem i układać liście kapusty, przekładając je przygotowanym farszem. Na dnie i na wierzchu ułożyć grube warstwy liści. Polać szklanką bu­lionu, posypać serem i wstawić do piekarnika na ok. 1,5 godz.