Transport zmarłych na całym świecie z firmą OPUS.waw.pl. Mamy doświadczenie w międzynarodowym transporcie zwłok.
A A A

KALAFIOR ZAPIEKANY

Przygotowanie: 15 min. Zapiekanie: ok. 50 min. 2—3 kalafiory. Sos beszamelowy: 250 g śmietanki, 2 łyżki mąki, 60 g masła, 150 g tartego żół­tego sera, cukier, sól, pieprz, gałka muszka­tołowa Kalafiory podzielić na różyczki, obcinając końce łodyżek. Dokładnie opłukać, gotować z dodatkiem cukru i soli na ostrym ogniu. Gdy woda się zagotuje, zmniejszyć ogień (żeby był jak najsłabszy). W ten sposób uniknie się przykrego zapachu, jaki wydzielają ka­lafiory przy gotowaniu. Sprawdzać miękkość widelcem, gdyż kala­fiory powinny być lekko nie dogotowane. Odcedzić i przelać zimną wodą. Odstawić, aby dokładnie obciekły. Z mąki, masła i mleka przygotować sos beszamelowy (p. przepis dodatkowy), dodać tarty ser, zostawiając dwie łyżki do posypania zapiekanki. Na żaroodpornym półmisku ułożyć delikatnie kawałki kalafiora .«— jeden obok drugiego, zalać sosem, posypać serem. Wstawić do gorącego piekarnika, aby potrawa ładnie się zrumieniła. Danie to można podawać jako zakąskę lub dodatek do mięs, naj- Jepiej ciemnych.