A A A

KABACZKI FASZEROWANE — ZAPIEKANE

Przygotowanie: 30 min. Zapiekanie: ok. 40 min. abaczki obrać i wydrążyć, następnie pokrajać na plaster- i grubości 3—4 cm. Mielone mięso wieprzowe wymieszać z ugotowa-ym na sypko ryżem, przyprawić solą i pieprzem oraz szczyptą ba- ylii i szałwii. Przygotowanym farszem napełnić wydrążone kabaczki rochę powyżej brzegów. Ułożyć dosyć ścisło w wysmarowanym asłem naczyniu do zapiekania. Przygotować sos z mąki, masła, asty pomidorowej i śmietany. Rozprowadzić rosołem lub mlekiem. 1 kg lub więcej dyni żółtej, 2 duże ziemniaki, 150 g tartego sera (parmezan, grojer, ched­dar), 150 g masła, 4 jaja, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, tarta bułka 3 kabaczki (1—1,5 kg), 300 g posiekanej wie­przowiny, pół szklanki ryżu, 1—2 cebule, 3 łyżki śmietany, 2 łyżki pasty pomidorowej, 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, sól, pieprz, bazylia, szałwia Przyprawić. Sosem zalać kabaczki. Całość przykryć i wsławić do piekarnika na 30—40 min. Uwaga. Najlepsza kompozycja przypraw ło: 4 części pieprzu czarne­go, 2 części pieprzu białego, 1 część ziela angielskiego.