A A A

JAJKA ZAPIEKANE Z SZYNKA II

Przygotowanie: 10 min. (jeśli mamy sos po­midorowy) Zapiekanie: 15 min. 6 jaj, 150 g szynki. Sos pomidorowy: 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub 50 dkg pomidorów, 2 ce­bule, sól, pieprz, zielona pietruszka, tarty żółty ser Jaja gotować 4 min. we wrzącej wodzie. Szynkę pokrajać w kostkę. Na żaroodpornym półmisku wysmarowanym masłem ułożyć jaja i za­lać sosem pomidorowym wymieszanym z szynką i tartym serem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz zieloną pietruszką. Wsta­wić do piekarnika na ok. 15 min. Przygotowanie sosu pomidorowego: 1 kg pomidorów, 2 duże cebule, łyżeczka do kawy ziół, listek laurowy, ząbek czosnku, 2—3 łyżki oliwy Pokrajaną cebulę dusić w oliwie 10 min. na wolnym ogniu; nie ru­mienić! Dodać pomidory pokrajane w ćwiartki i przyprawy. Dusić jeszcze ok. 20 min. Przetrzeć całość przez sito. Można ewentualnie przelać 2—3 łyżkami rosołu. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Taki sos przyrządza się we Włoszech i południowej Francji. U nas zwykle robi się zasmażkę z mąki i masła oraz dodaje śmietanę.