A A A

JAJA. ZAPIEKANE Z ROKPOLEM

Gotowanie: 20 min. + zapiekanie: 10 min. 6 jaj, 150 g rokpolu, 100 g tartego żółtego sera,.. 100 g masła, 1 duża łyżka mąki, 2 szklan­ki mleka, 4 łyiki śmietanki, sól, pieprz Jaja ugotować na twardo w osolonej wodzie (10 min), ostudzić w zimnej wodzie, obrać i przekrajać wzdłuż na połowę. Wyjąć żółtka i utrzeć z połową masta i serem rokpolem; lekko przyprawić pieprzem. Farszem wypełnić białka. Ułożyć połówki jajka w szerokim płaskim żaroodpornym półmisku wysmarowanym masłem. Z reszty masła, mą­ki i mleka przygotować sos, przyprawić go śmietanką, solą i pie­przem. Dodać połowę tartego sera, delikatnie mieszając trzymać jeszcze chwilę na wolnym ogniu. Tym sosem zalać jajka, uosypać resztą sera i .vstawić do piekarnika na ok. 10 min. Można poda­ wać jako przekąskę.