A A A

JABŁKA ZAPIEKANE W CIEŚCIE I

Przygotowanie: 20 min. Zapiekanie: 20 min. C I a s ł o : '150 g mąki, 125 g cukru, 2 szklanki mleka, 5 Jaj, 100 g rumu, 3 jabłka, 20 g masła Przesianą mąkę wymieszać z jajkami, cukrem i mlekiem. Gdy masa będzie dobrze wyrobiona, dodać rum. Powinno się otrzymać ciasto nieco gęściejsze niż na naleśniki. Obrane jabłka podzielić na ćwiartki, wyciąć pestki, pokrajać na cienkie plasterki. Naczynie do zapiekania (o pojemności 1,5 I) wysmarować masłem, włożyć jabłka i zalać przygotowanym ciastem, posypać cukrem i wstawić do gorącego piekarnika przy temperatu­rze 250°C ne ok. 40 min. Jeżeli ciasto urośnie i zarumieni się wcześ­niej, można temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 180°C. Podawać ne gorąco iub na zimno. Potrawa może stanowić solidny deser po lekkim obiedzie, może też być podana na kolację.